Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Δημοτικό σχολείο Σεληνίων. Ατόπημα στον βωμό της στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης με θύματα τα ίδια τα παιδιά μας!


Άρθρο μου στην εφημερίδα “ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ”
Νοέμβριος 2011
Ένα έργο πνοής που ζητάει την ηθική, αλλά και ουσιαστική δικαίωση του. Όταν μέσα στον Νοέμβρη ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Σεληνίων καλούσε τον κόσμο σε ανοιχτή συζήτηση με την παρουσία του δημάρχου κ. Τσαβαρή, περίμενε «τουλάχιστον» την «επίσημη» ανακοίνωση της αγοράς του οικοπέδου για το νέο σχολείο.
Όχι βεβαίως από αφέλεια, αλλά γιατί κάποιοι πολιτικάντηδες έντεχνα και σαφώς για ψηφοθηρικούς λόγους είχαν δημιουργήσει υπέρμετρες ελπίδες.
Ούτε κουβέντα λοιπόν για 12θέσιο σχολείο τους απέκλεισε ακόμα και την αγορά του οικοπέδου. Δεν θα σταθούμε όμως στο γεγονός της πολιτικής τους εξαπάτησης αυτό αφορά τους ίδιους που ‘χουν άλλωστε την ωριμότητα πλέον να διακρίνουν, το ποιος και το γιατί και να τους ανταμείψουν όπως τους αρμόζει στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Εμείς θα σταθούμε στο ιστορικό αυτού του πολύπαθου έργου ανακατασκευής και επέκτασης υπάρχοντος σχολείου σ’ ένα υπερσύγχρονο «ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΛΑΣΕΩΣ Α΄» με στοιχεία και ντοκουμέντα στα χέρια, ένα έργο εφικτό να πραγματοποιηθεί έστω και τώρα, ποτέ δεν είναι αργά, μπορεί να το προχωρήσει ο δήμαρχος ΑΜΕΣΑ αν κι εφ’ όσον θέλει γιατί είναι ένα ώριμο έργο, έτοιμο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, όπου στην σημερινή πραγματικότητα αναζητούν τις έτοιμες μελέτες και τα ώριμα έργα.
Είναι ένα έργο πνοής για την περιοχή των Σεληνίων που τελικά δεν προχώρησε ποτέ με ευθύνη δυστυχώς όχι της δημοτικής αρχής όπως θα πίστευε κάποιος, αλλά κάποιων ανευθυνουπεύθυνων που φρενάρισαν την εξέλιξη ενός ώριμου για κατασκευή έργου.
Ας δούμε λοιπόν παρέα το ιστορικό αυτό κι ας βάλουμε το μυαλό να δουλέψει και κυρίως μετά το προχθεσινό φιάσκο και τις δηλώσεις του δημάρχου που ουσιαστικά τους μάζεψε για να μην τους πει τίποτα. Επανέλαβε για άλλη μια φορά το γνωστό παραμύθι ότι ο δήμος δεν μπορεί να προχωρήσει σε αγορά γιατί τον παρέλαβε υπερχρεωμένο με πάνω από 45 εκατομμύρια Ευρώ άνοιγμα χρέους. Το γνωστό παραμύθι που δεν χάνει ευκαιρία να μην το διατυμπανίζει στις λαϊκές μαζώξεις για να το πιστέψει κι ο ίδιος τελικά, άσχετα αν το υπουργείο εσωτερικών ανεβάζει τις υποχρεώσεις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, ως και οι επίσημοι ισολογισμοί των δυο δήμων των ορκωτών λογιστών που ο ίδιος έβαλε για έλεγχο, τα καθορίζει στα 25 εκατομμύρια. Αλήθεια ποιος τελικά λέει αλήθεια και ποιος ψέματα; Ο δήμαρχος, το υπουργείο, ή οι ορκωτοί λογιστές που ο ίδιος προσέλαβε για έλεγχο;
Ας έλθουμε όμως στο προκείμενο:
·         Το έργο, «ενίσχυση κατ’ επέκταση - καθ’ ύψος – διαρρυθμίσεις - ενισχύσεις υπάρχοντος δημοτικού σχολείου Σεληνίων» το 2002 ο ΟΣΚ προεντάσσει στο πρόγραμμα σχολικών μονάδων και πολύ σωστά, το αποδέχεται και ο τ. δήμος Αμπελακίων. 
·         Στην τετραετία 2007/2010 δημαρχίας κ. Μάριου Τραυλού συντάσσεται και υποβάλλεται τον Απρίλιο του 2007 στον ΟΣΚ προμέτρηση-προϋπολογισμός ύψους 2.100.000 Ευρώ προκειμένου να τροποποιηθεί η προγραμματική σύμβαση ύψους 986.082 Ευρώ που είχε υπογράψει με τον προηγούμενο δήμαρχο από τον Οκτώβρη του 2005 κι αυτό γιατί η πίστωση των 986.082 Ευρώ δεν επαρκούσε.
·         Το 2006, όπως φαίνεται στο υπ’ αριθμ’ 15694 έγγραφο του ΟΣΚ επί δημαρχίας κ. Στέλιου Γκίνη αποφαίνεται, ότι ο προϋπολογισμός του έργου είναι ανεπαρκής και ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση και αύξηση του προϋπολογισμού στα 2.000.000 Ευρώ.
·         Ο ΟΣΚ, τελικά εγκρίνει πίστωση 1.600.000 Ευρώ και υπογράφει στις 15/08/2008 προγραμματική σύμβαση με τον όρο ότι αν απαιτηθεί επιπλέον πίστωση, αυτή θα καλυφθεί από τον δήμο.
·         Έτσι με την 55/2008 ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποδέχεται την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και εξουσιοδοτεί τον δήμαρχο για την υπογραφή της και εγκρίνει την κάλυψη οποιασδήποτε αύξησης της δαπάνης του έργου από τον δήμο.
·         Τον Μάϊο του 2010 υποβλήθηκαν στον ΟΣΚ από τον Δήμο Αμπελακίων, οι οριστικές μελέτες για ένα σύγχρονο «ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΛΑΣΕΩΣ Α΄» συνολικού ποσού 2.601.348 Ευρώ. Μελέτες που τελικά δεν τις χρεώθηκε ο τ. δήμος Αμπελακίων, αλήθεια ποιος τις πλήρωσε τελικά τις μελέτες;
Στο μεταξύ, το υπουργείο κι ο οργανισμός, βλέποντας τις αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας - όπου κάποιοι έντεχνα τους ξεσήκωναν για αγορά οικοπέδου και κατασκευή νέου σχολείου εκ θεμελίων – δεδομένων και των οικονομικών συγκυριών της εποχής,  το έργο παραπέμπετε στις καλένδες, προς δόξαν των αντιπολιτευομένων. Ας μην ξεχνάμε ότι είχαμε φτάσει ήδη στην προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών.
Τότε δεν διέκριναν ότι πριόνιζαν το κλαδί που κάθονταν τα ίδια τους τα παιδιά, επισκέφθηκαν και τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Τσαβαρή, προεκλογική περίοδος γαρ, ο οποίος και τους υποσχέθηκε να τακτοποιήσει το θέμα αμέσως μετά τις εκλογές και την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο ΟΣΚ εν τω μεταξύ, έχει εγκρίνει απολογιστικά στον Δήμο την πληρωμή της εδαφοτεχνικής έρευνας-μελέτης αξίας 23.000 Ευρώ την οποία και πλήρωσε. Υπάρχουν αφελείς που να πιστεύουν πως το θέμα θα μείνει έτσι χωρίς διαδικαστική και πιθανή δικαστική διερεύνηση; Σε ποιόν θα καταλογισθούν αυτά τα έξοδα;
Να σημειώσουμε εδώ για την αποκατάσταση της αλήθειας, ότι κι ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου ήταν σύμφωνος με το ως άνω έργο και με την επιστολή του αρ. πρωτ. 4/07 από 27-06-07 ευχαριστεί για το ενδιαφέρον του και προτρέπει τον τότε δήμαρχο κ. Μάριο Τραυλό να προχωρήσει στο έργο άμεσα.
Να μην ξεχάσουμε όμως στο ιστορικό και την προσπάθεια σπίλωσης του τότε δημάρχου κ. Μάριου Τραυλού ότι τάχα υπερκοστολόγησε το έργο μια και εμφάνιζαν το έργο για 200τμ, έναντι του πραγματικού στεγασμένου συνολικού εμβαδού 1.136τμ ως και διαμόρφωση αύλειου χώρου 1.150τμ.
Μιλάμε πάντα για ένα «ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΛΑΣΕΩΣ Α΄» που αν ο σημερινός δήμαρχος ξεφύγει από τις όποιες προσωπικές του αγκυλώσεις και τις συντεχνιακές πιέσεις, μπορεί να το προχωρήσει ΑΜΕΣΑ γιατί είναι ένα ώριμο έργο, έτοιμο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, για εκτέλεση φτάνει να δει το κοινό συμφέρον του τόπου και ΜΟΝΟΝ.
Λάμπρος Μαστροκόλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου